Дискусија: Проблемите на работниците и пандемијата

0
196

Кои се најголемите проблеми со кои се соочуваат работниците, покрај стравот од заболување и од отказ и колку работодавачите успеаа да ги заштитат во оваа криза? Дали нивните права се жртва и на пандемијата и на профитот? На овие прашања со Марија Севриева зборуваа Кристина Ампева, претседателка на организацијата Гласен текстилец која застапува права на работниците во текстилната, кожарската и чевларската индустрија и Ангел Димитров, претседател на Организацијата на работодавачи и директор во фабриката за конфекциски производи, „МОДА“ Свети Николе.

Видеото е изработено како дел од Програмата за жени новинарки, проект кој го спроведува ПИНА со поддршка од Цивика мобилитас. Содржината е единствена одговорност на ПИНА и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат.